Handige tips voor het schoonmaken van de frituurpan

Ja hoor, daar gaan we weer. We hebben allemaal heerlijke frietjes en snacks gegeten en wie mag de frituurpan schoonmaken? Niemand wil graag de frituurpan schoonmaken. Ik geloof dat het binnen veel gezinnen op die manier gaat. Ik hoor erg vaak dat mensen het een lastige klus vinden om de frituurpan schoon te maken. Ik heb daar wat op gevonden. Ook al is het een van de klusjes die er bij hoort als je zelf wel eens wat bakt, het hoeft niet lastig te zijn. Een frituurpan is soms wel wat lastig schoon te maken, maar binnen een half uur heb ik de frituurpan wel schoon. Ik heb daarvoor een stuk keukenpapier nodig, een afwasborstel of een sponsje, schoonmaakmiddel en dan begin ik. Ik gebruik vaak afwasmiddel of soda, net wat ik op dat moment in huis heb.

Zo maak ik de friteuse schoon

Een friteuse maak ik schoon als we net frietjes hebben gegeten. Ik trek de stekker uit het stopcontact en dan haal ik het vet uit de frituurpan. Ik doe het meestal wanneer het vet toe is aan vervanging, dan kan ik het namelijk meteen weggooien en er later nieuw vet in doen. Je kunt het vet ook opvangen en naderhand weer terug doen, maar dat vind ik nogal veel gedoe. Het frituurvet doe ik als het nog vloeibaar is in een flacon en anders in een grote pan. Als het frituurvet er uit is, dan maak ik eerst de wanden schoon met een stuk keukenpapier. Hierdoor verwijder ik het meeste vet en dan ga ik het apparaat goed reinigen met soda of afwasmiddel. Als ik afwasmiddel gebruik, dan vul ik eerst de gootsteen met heet water en dan doe ik daar een beetje afwasmiddel in. Dan kan ik de binnenpan van de frituurpan er in dompelen en schoonmaken. De mandjes en het deksel van de pan maak ik dan ook meteen schoon. Het water moet ik wel vaak vervangen, omdat het toch wel erg vet wordt.

Als ik soda ga gebruiken, dan vul ik de frituur voor 75% met water en dan doe ik daar wat soda bij (een paar eetlepels). Dan pak ik het mandje en dat hang ik gewoon in de pan. Als ik het binnen doe, dan moet ik wel even een raam open zetten. Ik doe dan namelijk de stekker in het stopcontact en dan laat ik het maximaal 90 graden worden. Dan kan het een beetje koken en dan laat ik het tien minuten staan. Vervolgens haal ik de stekker uit het apparaat, laat het afkoelen en giet alles weg in de gootsteen. Alles even goed naspoelen en poetsen met de spons en met heet water. Ik moet er wel bij zeggen dat je goed op moet letten dat je je handen niet verbrandt aan het warme water!

Frituurpan schoonmaken, fluitje van een cent!

Als de frituurpan aan de binnenkant schoon is gemaakt, dan moet je hem altijd even goed naspoelen met heet water. Het droogmaken doe ik altijd met een stuk keukenpapier, want een theedoek zou wel eens kunnen pluizen! Ik hoop dat je het klusje nu zelf ook minder erg vindt, want je hebt hierdoor wel weer een mooie frisse pan waarin je nieuw vet kunt doen en weer lekker kunt smullen van je verse frietjes en de snacks! Als je aan dat laatste denkt, is de klus ook minder erg.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *